Monday, November 18, 2013

Tutorial: Letak Background pada CBOX (ChatBoX)

Summer rain | via Tumblr
Ahlan Wasahlan.. Alhamdulillah wa syukrillah segala puji-pujian bagi Allah, Tuhan Yang Maha Agung.. Syukur sangat-sangat..sebab minggu ni aisya terima banyak respon dari sahabat-sahabat PCI yang bertanyakan tutorial..jadi dengan kudrat yang ada, minggu ni aisya nak buat tutorial blog sahaja..posting-posting ilmiah akan diselitkan bersama InsyaAllah.. kemarin sudah selesai buat tuto "cara nak buat cbox".. dan untuk hari ni akan bersambung dengan "cara nak letak background pada cbox".. follow tuto dibawah okey
1. Dashboard - Layout - Add Gadget - HTML Java script
2. Lepas dah buka HTML Java script tu..paste kan maklumat dibawah kedalam HTML Java Script.
<center><div id="edited" style="width:250px; height:315px; background:url(URL BACKGROUND CBOX) no-repeat left top; padding-top:84px; padding-left:0px; position:relative" align="center">
<!-- BEGIN CBOX - www.cbox.ws - v001 -->
<div id="cboxdiv" style="text-align: center; line-height: 0">
<div><iframe frameborder="0" width="230" height="220" src="http://www4.cbox.ws/box/?boxid=4207309&amp;boxtag=9n48yh&amp;sec=main" marginheight="2" marginwidth="2" scrolling="auto" allowtransparency="yes" name="cboxmain4-4207309" style="border: 0px solid;" id="cboxmain4-4207309"></iframe></div>
<div><iframe frameborder="0" width="230" height="75" src="http://www4.cbox.ws/box/?boxid=4207309&amp;boxtag=9n48yh&amp;sec=form" marginheight="2" marginwidth="2" scrolling="no" allowtransparency="yes" name="cboxform4-4207309" style="border: 0px solid;border-top:0px" id="cboxform4-4207309"></iframe></div>
</div>

<!-- END CBOX --></div></center></center></center></center></center>
URL BACKGROUND CBOX: Boleh ambik DISINI
HIJAU : Letak coding CBOX anda sendiri..
SELESAI..SAVE!
Sebarang kemusykilan nak tanya..boleh komen di bawah..okey
Kepada yang belum ada CBOX snediri..boleh ikut Tutorial: Cara buat CBOX disini
SELAMAT MENCUBA..

12 comments:

FaRa said...

Assalamualaikum... tutorial yg mudah di fahami... :)

tenku butang said...

Haiii.. cakkk...
Done follow sini no. 184,
Jom follow me back.. salam kenal.. heee..

http://tengkubutang.blogspot.com/

n my 2nd blog
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

AISYAMUSLIM said...

@FaRaWaalaikumusalam fara ^^ alhamdulillah semoga mudah untuk ikut tuto disini InsyaAllah

AISYAMUSLIM said...

@tenku butanghaii...cakkk heee done follow you back dear.. syukran jiddan sudi follow dan ziarah blog tecik ni ^______^

Anissyahiraahh kamarulzaman said...

Sis :'( . Anis punya tak jadi pun nak buat background untuk cbox tu :<

Anissyahiraahh kamarulzaman said...

Sis . Anis punya tak jadi pun :(

AISYAMUSLIM said...

@Anissyahiraahh kamarulzaman dek cuba check coding dia.. yang warna hijau tu letak koding cbox dek sendiri. buka add gadget cari html javascript paste coding ni dalam tu tapi kena tukar yg dek sendiri..try buat g sekali..

Aisya A Rahman said...

Thanks !! :D

Sakinah Stillina said...

assalamualaikum ukhti. saya minta izin guna background cbox awk ye .plus jazakallah kheir for this tuto ^^

Maz Maziah said...

hai.ambil 1 yer.tq

Maz Maziah said...

ambil 1 ye.tq

Nabihah Azman said...

Assalamualaikum, nak tanya macam mna nak buat scroll pada chatbox yea?

 
This Template Was Made & Design With Love By AlHumayrahOnlineShop. All Right Reserved To Me.