HOMEY TUAN BELOG POSTING TUTOSOLAT DOA SIRAH FREEBIES TUTOBLOG MYPROFILE

Friday, May 10, 2013

Bacaan Wirid selepas solat



Bismillahirahmanirahim...Alhamdullah wa syukrillah... next entri..dekat sini aisya nak sertakan wirid selepas kita solat...jadi lepas tu boleh lah kita berwirid memuji kebesaran ALLAH SWT dan memohon keampunan in shaa Allah..
 

 
Aku mohon ampun kepada Allah yang Maha Agung, tiada Tuhan melainkan Dia yang Hidup dan Berdiri Dengan SendiriNya, dan aku bertaubat kepada-Nya

 
Tiada Tuhan (yang berhak disembah) kecuali Allah Yang Maha Esa, tiada sekutu bagiNya, bagiNya kerajaan, bagi-Nya segala puja. Dialah yang menghidupkan (orang yang sudah mati atau memberi roh janin yang akan dilahirkan) dan yang mematikan. Dialah Yang Maha Kuasa atas segala sesuatu

 
Ya Allah Tuhan kami, jauhkanlah kami dari api neraka

 
Ya Allah, Engkau sejahtera, dan daripada Engkau kesejahteraan, dan kepada Engkau kembalinya kesejahteraan itu, maka hidupkan kami dengan kesejahteraan, dan masukkanlah kami kedalam syurga, negeri yang aman sejahtera

 
Bertambah-tambah berkat-Mu, Tuhan kami, dan Maha Kuasa, wahai Tuhan yang Maha Besar dan Maha Mulia

 
Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam
 
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani. (1) Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam. (2)Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani. (3) Yang Menguasai pemerintahan hari Pembalasan (hari Akhirat).(4) Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah, dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan.(5) Tunjukilah kami jalan yang lurus. (6) Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai, dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.(7)
 
Dan Tuhan kamu ialah Tuhan yang Maha Esa; tiada Tuhan (Yang berhak disembah) selain dari Allah, yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani (Al-Baqarah ayat 163)
Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) (Al-Baqarah ayat 255)

 
Allah menerangkan (kepada sekalian makhlukNya dengan dalil-dalil dan bukti), bahawasanya tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang sentiasa mentadbirkan (seluruh alam) dengan keadilan, dan malaikat-malaikat serta orang-orang yang berilmu (mengakui dan menegaskan juga yang demikian); tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia; Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana (Ali-Imran ayat 18)

Sesungguhnya agama (yang benar dan diredai) di sisi Allah ialah Islam. (Ali-Imran ayat 19)
Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai Tuhan yang mempunyai kuasa pemerintahan! Engkaulah yang memberi kuasa pemerintahan kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah yang mencabut kuasa pemerintahan dari sesiapa yang Engkau kehendaki. Engkaulah juga yang memuliakan sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah yang menghina sesiapa yang Engkau kehendaki. Dalam kekuasaan Engkaulah sahaja adanya segala kebaikan. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu. (26) Engkaulah (wahai Tuhan) yang memasukkan waktu malam ke dalam waktu siang, dan Engkaulah yang memasukkan waktu siang ke dalam waktu malam. Engkaulah juga yang mengeluarkan sesuatu yang hidup dari benda yang mati, dan Engkaulah yang mengeluarkan benda yang mati dari sesuatu yang hidup. Engkau jualah yang memberi rezeki kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dengan tiada hitungan hisabnya". (27)
(Ali-Imran ayat 26-27)
 
Katakanlah (wahai Muhammad): "(Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa; (1) "Allah Yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat; (2) "Ia tiada beranak, dan Ia pula tidak diperanakkan; (3) "Dan tidak ada sesiapapun yang serupa denganNya  (Al-Ikhlas ayat 1-4)
 
Katakanlah (wahai Muhammad); "Aku berlindung kepada (Allah) Tuhan yang menciptakan sekalian makhluk, (1)"Dari bencana makhluk-makhluk yang Ia ciptakan; (2)"Dan dari bahaya gelap apabila ia masuk; (3) "Dan dari kejahatan makhluk-makhluk yang menghembus-hembus pada simpulan-simpulan (dan ikatan-ikatan); (4) "Dan dari kejahatan orang yang dengki apabila ia melakukan dengkinya". (5) (Al-Falaq ayat 1-5)
 
Katakanlah (wahai Muhammad): "Aku berlindung kepada (Allah) Pemulihara sekalian manusia. (1) "Yang Menguasai sekalian manusia, (2) "Tuhan yang berhak disembah oleh sekalian manusia, (3) "Dari kejahatan pembisik penghasut yang timbul tenggelam, - (4) "Yang melemparkan bisikan dan hasutannya ke dalam hati manusia, - (5) "(Iaitu pembisik dan penghasut) dari kalangan jin dan manusia". (6) (An-nas ayat 1-6)
 
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani. (1) Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam. (2)Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani. (3) Yang Menguasai pemerintahan hari Pembalasan (hari Akhirat).(4) Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah, dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan.(5) Tunjukilah kami jalan yang lurus. (6) Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai, dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.(7)
 
Tuhanku/kami, Penjagaku/kami
 
Maha Suci Allah
 
Maha Suci Allah dan segala puji bagiNya yang kekal selama-lamanya
 
Segala puji bagi Allah
 
Segala puji bagi Allah, Penjaga sekalian alam, ke atas tiap-tiap perkara dan kenikmatan
 
Allah Maha Besar
 
Allah Maha Besar, sungguh Maha Besar, dan segala puji bagi Allah sebanyak-banyaknya dan Maha Suci Allah pagi dan petang. Tiada Tuhan melainkan Allah dengan keEsaanNya, tiada sekutu baguNya, bagiNya segala pemerintahan dan bagiNya segala kepujian, Dialah yang menghidup dan mematikan, dan Maha Berkuasa ke atas segala sesuatu, dan tiada daya dan upaya melainkan dengan izin Allah yang Maha Tinggi lagi Maha Agung.
Kata ustaz lagi... 
Setelah kita selesai berwirid,  berdoalah terlebih dahulu.. mohon doa ke hadrat Allah sebelum kita bangun meninggalkan tikar sembahyang.  

Firman Allah dalam ayat 60 Surah al-Ghaffir
Dan Tuhan kamu berfirman: “Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaKu, akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina."


Pesan ustaz, awali dan akhiri-lah doa dengan ucapan 'Alhamdulillahirabbil'alamin' diikuti dengan berselawat ke atas Nabi SAW.

Dari Abu Hurairah ra dari Rasulullah SAW, sabdanya:
"Segala perkara yang mempunyai kepentingan - menurut syara' - yang tidak dimulai melakukannya dengan ucapan Alhamdulillah, maka perkara itu menjadi kurang keberkahannya."
Hadis hasan yang diriwayatkan oleh Imam Abu Dawud dan lain-lainnya.

Dari Fadhalah bin 'Ubaid ra, katanya: "Rasulullah SAW pernah mendengar seseorang yang berdoa dalam solatnya, tetapi ia tidak mengucapkan pui-pujian kepada Allah Ta'ala dan tidak pula membaca selawat pada Nabi SAW., lalu Rasulullah SAW bersabda: "Tergesa-gesa sekali orang ini,' kemudian orang itu dipanggilnya.  Nabi SAW lalu bersabda pada orang itu atau pada orang lain juga:  "Jikalau seseorang di antara engkau semua hendak berdoa, maka hendaklah memulai dengan mengucapkan puji-pujian kepada Tuhannya yang Maha Suci serta puja-pujaan padaNya, selanjutnya membaca selawat kepada Nabi SAW., seterusnya bolehlah ia berdoa dengan apa yang dikehendaki olehnya."
Diriwayatkan oleh imam-imam Abu Dawud dan Termidzi dan Termidzi mengatakan bahawa ini adalah Hadis shahih.

Allah Ta'ala berfirman; yang bermaksud:
"Katakanlah: "Segala puji-pujian itu adalah bagi Allah."  (al-Isra':111)

Allah Ta'ala berfirman pula:
"Dan akhir doa mereka - dalam syurga - ialah bahawa segenap puji-pujian itu adalah bagi Allah yang Maha Menguasai seluruh alam.   (Yunus: 10)


Istiqamah dalam amalan InsyaAllah.

52 comments:

cikam said...

Assalamualaikum wbt. Apakabar saudari. Alhamdulillah... Saya mencari wirid selepas solat melalui google. Blog saudari menjadi pilihan saya, dan saya minta izin pada saudari untuk saya ambil (copy) sebagai rujukkan saya. Terim kasih, kerna saudari telah kongsikan. Saya doakan saudari sihat, diberi kekuatan untuk saudari mengabdikan diri kepadaNya. Moga Dia merahmati dan meredhai saudari.

Ai Syah said...

Waalaikumusalam
Pertama sekali syukran sbb ziarah sini semoga ilmu yg kecik ni dpt dimanfaatkan sepenuhnya..silakan utk copy tak perlu minta izin.. semoga bermanfaat kpd saudara in sha Allah..

amir zahari said...

trima kasih saudari :-)

Ai Syah said...

Sama-sama ^^

jeli ita said...

izinkan aku....mengamalkannye

Ai Syah said...

silakan memang utk diamal..tak perlu minta izin..sy cuma tolong kongsi ^_____^

Ez-1 said...

assalamualaikum...salam Ramadhan...terima kasih atas perkongsian, alhamdulillah...saya mohon utk copy gak sbg rujukan sndiri... :)

Ai Syah said...

waalaikumusalam.. salam ramadhan al mubarak dari ana
silakan..tidak perlu minta izin.. ana juga kongsi-kongsi jer..
semoga bermanfaat..InsyaAllah :)

Budie Man said...

Assalamualaikum.. Info yg sangat berguna.. Saya ingin tahu muzik background apa yg saudari gunakan? Saya nak download muzik background yg saudari gunakan. Sangat menenangkan didengar..

Ai Syah said...

waalaikumusalam...
syukran..kerana sudi singgah sini..moga mendapat manfaat
lagu background blog ni boleh tgk sini(http://www.youtube.com/watch?v=oxHfgix_4YY) dan (http://www.youtube.com/watch?v=rtX-u6DXHPA)..

Anonymous said...

Assalamualaikum akak. mintak copy :)

Anonymous said...

Tk atas perkongsian ilmu ini

Samuel Federico said...

assalamualaikum . Terima kasih atas perkongsian .. Mohon share yaa .

Ai Syah said...

@Anonymouswaalaikumusalam..sila2 copy la tak perlu minta izin ^^

Ai Syah said...

@Samuel Federicowaalaikumusalam.. dengan besar hatinya..silakan share ilmu ini..tak perlu minta izin ^_^

Anonymous said...

Assalamualaikum, saya minta untuk save ye wirid ni. Alhamdulillah post ni banyak membantu. Semoga Allah memberkati saudari. In Shaa Allah

Anonymous said...

teruskan usaha murni ante... hanya Dia mampu membalasnya

Anonymous said...

tq for the info.... :-)

Nur Ashikin said...

Alhamdulillah jazakillahu khairan katsir atas ilmu yg ukhti kongsikan ini. Boleh ana buat rujukan di masa akan datang.

Nur Rasyidah Mohd Nor said...

Assalamualaikum...
Sy bru hndak belajar berwirid... alhamdulillah terjumpa blog saudari... semoga Allah merahmati usaha saudari... semoga Allah memberikn kebahagiaan kepada saudari dan saya serta keluarga juga... terima kasih kerana telah berkomgsi ilmu... assalamualaikum... ^_^

nur said...

Salam aisya.
Tq panjang2kan wirid selepas solat dan apa pesan ustaz kat kami kaum ibu hari tu. Sama2 kita mengambil manafaat. Selamat beramal..:-)

Z ZATY YUS - ZAMEAH YUSOF said...

Assalamualaikum...terima kasih atas perkongsian maklumat yang berguna ini. Izinkan ia dipanjang-panjangkan. Semoga Allah memberi berkah...

Ahmad Samhan said...

terima kasih. mohon untuk simpanan peribadi.

Anonymous said...

tq.meminta ingin dijadikan salinan unuk tujuan rujukan di rumah selepas solat.

Anonymous said...

Assalamualaikum...

Terima kasih atas perkongsian... Sy nak tanye, lagu arab y no 4 tu apa tajuknya ya... Amat menyentuh perasaan....

AISYAMUSLIM said...

@Anonymous Waalaikumusalam.. jazakallah sudi singgah blog kecik ni.. lagu arab no 4 tu tajuknya Ya Bladi di nyanyikan oleh Mishary Rashid Al Afasy..boleh search dalm youtube ^^

Anonymous said...

Minta izin untuk mencetak.. TQ

shah farabi said...

Assalamualaikum , aisyah :) , izinkan saya copy :) in shaa Allah Allah memberkati awak .

Firyal Afaf said...

@Ai Syahassalamualaikum ya ukhti..minta izin utk copy ye..

Firyal Afaf said...

assalamualaikum ya ukhti..minta izin utk copy ye.. may Allah bless you.. :)

Anonymous said...

Assalammualaikum minta izin utk copy ye.. Thanks

muhd zuhairie said...

mohon copy ye ^.^

terima kasih !

muhd zuhairie said...

assalamualaikum , mohon copy ye ^.^

syukran !

mami roxie said...

Syukran... moga2 cik aisyah mmperoleh lbh bnyk keberkatan apabila lbh ramai dpt berwirid dgn bacaan yg betul dan khusyuk sbb faham maksudnya. Jzkk.

Anonymous said...

izinkan saya copy ye aisya :)

Anonymous said...

assalamu'alaikum wr.wb. ijinkan sy copy ye aisya..

Byha said...

Sangat membantu, terima kasih. Alhamdulillah.

Rita Nasir said...

Terima kasih.amat bermanfaat. Semoga Allah selalu melimpahkan rahmatNya untuk kita semua...amiiiin ya rabbalalamiin

kerintingputih said...

Terima kasih, amat bermanfaat.

Wan Kamil said...

Berbahagia lah kamu mujahidat

Anonymous said...

Semoga admin mendapat ganjaran yang besar dari Allah.. Mohon izin untuk di copy dan di share kan dengan rakan2..

mohammed amin said...

Assalamualaikum

Mohon izin untuk saya 'copy'. Terima kasih

Anonymous said...

Terima kasih pemilik blog/penulis.. Semoga Allah ganjarkan segala kebaikan untuk anda

Anonymous said...

Assalamualaikum, syukran jazilan ;)

Hisyamuddin Mohamed said...

Mohon print ye :)

Mohd Helmu said...

Assalamualaikum...syukur alhamduliilah..mudah ringkas dan lengkap..terima kasih..

Anonymous said...

Assalamua'laikum. Nak tanya, yg ayat 26 surah Ali-Imran, dari apa yg cik puan post kan tu, "qulillahum mama..." tapi dalam beberapa al-quran lain, saya tengok, "qulillaa hum mama..." (lam tanda fathah panjang). What am I missing ek?

Mummy Putri said...

Alquran pusat rujukan utama. Yg ats tu mybe silap sikit sbb cetakan...

Anyway tq sis. Dh lama cr maksud zikir ats tu. Hafal dr zmn asrama tp xtau mksud.. tq so much

sihatgojes.blogspot.com

Anonymous said...

@Ai Syah

Salamun Alaik, AlhamduLILLAH. saya copy n paste wirid tersebut dan akan dimanfaatkan untuk pelajar di sekolah kami.

semoga ALLAH membalas jasa baik cik puan kerana meyumbangkan sesuatu untuk agama ISLAM .

Semoga ALLAH memberi kerahmatan dan RedhaNYA di dalam setiap gerak dan diam cik puan.

ALLAHu Akbar

che-mie said...

mohon keizinan untuk print ya

suhaimi hishan said...

assalamualaikum tuan pemilik blog. . sya mohon untuk tulis dan mengamalkan wirid yang saudari kongsi dpat sinie. . semoga saudari di rahmati oleh Allah S.W.T. .

Anonymous said...

Assalamualaikum, terimakasih diatas perkongsian wirid dari saudari. saya mohon keizinan untuk copy& paste, mencetak dan menggunakannya. Semoga usaha saudari ini mendapat rahmat dan pahala dari Allah S.W.T. Aamin.