HOMEY TUAN BELOG POSTING TUTOSOLAT DOA SIRAH FREEBIES TUTOBLOG HIRE ME!

Friday, December 23, 2011

SALAHkah aku mencintainya YA ALLAH???


cherry blossoms, gif, and japan image
Aku terkedu apabila persoalan itu keluar dari mulut salah sorang sahabat yang aku kenali, aku baru sedar bahawa memang saatnya jiwa remaja yang ingin mengenal cinta, namun apa yang boleh aku buat?  Dia telah jatuh cinta, apa yang boleh aku bualkan kepadanya tentang cinta?  Aku mencongak kata-kata yang bakal ku susun, agar dia tidak menyalahi erti cinta..

Apakah cinta yang sebenarnya?  Bagaimana islam memandang cinta?  Bagaimana pula jika cinta menghampiri kita?


Cinta atau mahabbah asalnya bermakna bening dan bersih. Boleh diertikan juga air yang melimpah ruah selepas hujan turun dengan lebatnya. Oleh itu boleh disimpulkan al mahabbah sebagai luapan hati dan gelojak rindu ketika diselebungi keinginan untuk bertemu dengan kekasih. Cinta boleh membawa sengsara juga boleh membawa kebahagiaan..ianya bergantung kepada bagaimana kita mengurus cinta itu.

Islam memandang cinta dalam 3 perspektif.

1) menyintainya kerana ALLAH swt...(cinta sepasang suami isteri, bernikah untuk     mengelakkan maksiat,mengikuti sunah nabi)
2) cinta yang mendatangkan murka ALLAH swt (cinta nafsu berahi)
3) cinta yang mubah (cinta tidak sengaja, cinta pandang pertama, merahsiakan dan menahan diri)

jadi bagaimana nak mengurus perasaan cinta yang menghampiri kita? mana mampu kita hendak menolak cinta yang datangnya tanpa diundang. Memang perasaan cinta tidak boleh ditahan dan dibendung Cuma kita hendaklah berlaku jujur dan menyalurkannya mengikut kehendak syariat. PerAsaan ’cinta suci remaja’ memang biasa diucapkan..Cuma syaitan memainkan peranan dalam menggelincirkan kita kepada kemungkaran dan larangan ALLAH. Tanpa kita sedari kita telah melanggar larangan ALLAH kerana memang adat bercinta mereka mendakwa bahawa cinta mereka tulus dan suci....

ingatlah bahawa yang haram itu tetap haram walau apa keadaan sekalipun Cuma kita yang kadang2 cuba menghalalkannya dengan membuat pelbagai alasan, itu dan ini. Di sisi ALLAH ia adalah satu dosa dan setiap dosa layaknya adalah neraka.


dalam hadis nabi riwayat ibnu majah:
”tidak ada yang lebih patut bagi 2 orang yang saling mencintai kecuali nikah”

Apa nikah?  Tidak mungkin!  Sekolah pun tak habis..bagaimana nak bernikah?
Dalam surah Al-Isra:ayat 32   ”janganlah kalian mendekati zina.”

Ah! takkanlah bercinta pun dianggapi mendekati zina?   Bingung juga.

Sabda nabi..”janganlah engkau bersendirian dengan seorang wanita..tidaklah bersendirian kecuali ketiganya adalah syaitan.”

Sahabatku, kau seorang remaja muslim yang baik,  tidak akan berdalih lagi untuk mengelak dari perkataan ALLAH dan rasulNYA,mampukah sahabat tidak berdalih lagi?

Jangan biarkan cinta yang indah ini menjadi cinta yang salah. Berdoalah kepada ALLAH agar dipertemukan kamu jika dia paling sesuai untukmu, agamamu dan keluargamu..apabila tiba masanya nanti, apabila jodohmu ada insyaALLAH kamu akan ditemukan dalam hubungan yang diredhai oleh ALLAH swt.
Janganlah bersedih..syurga ALLAH kan lebih indah, alangkah baiknya ALLAH.  Sanggupkah kita menkhianatinNYA? Bukankah DIA yang telah mencipta dan memelihara kita selama ini?   Tidakkah dia lebih baik dan sesuai, maka lebih pantas untuk dicintai?

Rasulullah bersabda:
”tidak sempurna iman seseorang hamba sehingga ia lebih mencintai ALLAH daripada mencintai anaknya, orang tuanya dan semua manusia”.......

Siapakah yang dapat menolong kita di hari akhirat nanti? kekasih kah?? tentu tidak.oleh itu tetaplah tersenyum dan berlapang dada dalam menghadapi cinta ini. insyaALLAH ALLAH akan menggantikannya dengan sesuatu yang lebih baik, kekasih yang suci dan soleh/solehah yang bergelar suami dan isteri di dunia dan akhirat nanti, insyaALLAH.


Namun sahabatku, jika kamu dan kekasihmu sudah tidak boleh dipisahkan lagi..cintamu sudah terlalu mencengkam kalbu, tidurmu sudah tidak lena lagi, makanmu sudah tidak lagi kenyang, mandimu sudah tidak lagi basah, maka berkahwinlah......demi menjaga kesucian syariat dan memelihara satu rantaian zuriat masa depan yang bersih, suci dan soleh sepanjang generasi zaman, insyaALLAH. ^^

*rujukan: Halaqah.net
3 comments:

dhanar fajri said...

Sungguh menginspirasi
terima kasih banyak

Saya mendapatkan banyak pembelajaran disini

Anonymous said...

Tpi, bolehkah kita tnye soal2 agama dgn dia sedangkan kita ada rakan2 kita sekuliah atau usrah atau guru agama yg boleh bertanye? Bolehkah kita guna mcm pertanyaan agama atau nasihat agama pd masa yg sama kita nak borak dgn dia. Mahu thu..wlaupun dia jauh dgn kita. Adakah boleh di sisi syara'?

Ai Syah said...

syukran..tanpa nama.. atas soalan yg diberi
kalau boleh dahulukan shbat2 atau rakan2 yg sekuliah bertnya ttg agama seandainya tak dpt jawapan boleh rujuk ustazah/ustaz atau guru agama yang kita kenal utk jawapan yang kita nak..tapi ia bergantung pada niat..kalau sampai ada terselit "nak borak"/sembang2..kalau boleh tak perlulah jadikan pertanyaan soal agama sebagai alasan utk berborak dgn lelaki/prmpuan..harap tnpa nama faham maksd ana..mf jika ada kekhilafan dlm kata..wallah'ulam^^V

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...